Το νερό πηγή ζωής είναι μια εργασία των μαθητών της ΣΤ2 τάξης του 8ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης με στόχο να ευαισθητοποιηθούμε και να εκτιμήσουμε την αξία του νερού στην ύπαρξη της ζωής και στην υγεία μας.
Να κατανοήσουμε τον κύκλο του νερού και τη σημασία του στη ζωή
Να ενημερωθούμε για έργα ύδρευσης, υδροηλεκτρικά εργοστάσια, υδραγωγεία, δίκτυα κ.ά.
Πληροφορίες στον ιστότοπο:
https://sites.google.com/site/toneropegezoes/home

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Χρήση νερού και αλόγιστη χρήση νερού

Χρήση νερού και αλόγιστη χρήση νερού
• Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το νερό, το βασικό αυτό στοιχείο της ζωής, είναι λιγοστό όχι μόνο σ΄ εμάς αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου και έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εξοικονόμηση του.
• Τα περιθώρια εξοικονόμησης νερού είναι πολλά και προτρέπεται το κοινό να ακολουθεί τις πιο κάτω υποδείξεις, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή χρήση και της τελευταίας σταγόνας.
• Ελέγχουμε τακτικά την υδραυλική εγκατάσταση στο σπίτι για έγκαιρη διάγνωση τυχόν διαρροής και λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα επιδιόρθωσης των βλαβών.
• Φροντίζουμε να διορθώνουμε αμέσως τις βρύσες που στάζουν αφού μια ελαττωματική βρύση, έστω κι αν στάζει σταγόνα, σταγόνα, μπορεί να σπαταλήσει αρκετούς τόνους νερό.
• Το αποχωρητήριο καταναλώνει σημαντικό ποσοστό νερού σ΄ ένα νοικοκυριό. Τοποθετούμε στο καζανάκι του αποχωρητηρίου πλαστική μπουκάλα με άμμο ώστε να περιορίζεται η ποσότητα νερού που καταναλώνεται.
• Χρησιμοποιούμε τα νέα συστήματα και εξαρτήματα οικονομικής χρήσης του νερού.
• Ποτέ γεμάτη μπανιέρα! Προτιμούμε το ντους, χωρίς ν΄ αφήνουμε το νερό να τρέχει άσκοπα όταν σαπουνιζόμαστε. Μαζεύουμε σε κουβά το κρύο νερό μέχρις ότου έρθει το ζεστό.
• Προτρέπουμε και συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην παίζουν με το νερό στην μπανιέρα, στην αυλή ή οπουδήποτε αλλού.
• Βουρτσίζουμε τα δόντια μας πάντα με τη βρύση κλειστή, σ΄ όλη τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
• Όταν ξυριζόμαστε δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει και χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα νερού σε κατάλληλο δοχείο.
• Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, επιλέγοντας πάντα οικονομικό πρόγραμμα.
• Πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη, χρησιμοποιώντας αργότερα το ίδιο νερό και για το πότισμα των λουλουδιών.
• Ποτίζουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας με ραντιστήρι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η εξάτμιση είναι περιορισμένη.
• Χρησιμοποιούμε σφουγγάρι και κουβά για το πλύσιμο του αυτοκινήτου και όχι λάστιχο, που απαγορεύεται από το Νόμο.
• Το καθάρισμα των βεραντών κι άλλων εξωτερικών χώρων μπορεί να γίνει μ΄ ένα σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Να αποφεύγουμε τη χρήση λάστιχου που άλλωστε είναι παράνομη.
• Παίρνουμε πρωτοβουλία και τηλεφωνούμε αμέσως στις αρμόδιες αρχές για οποιαδήποτε διαρροή και απώλεια νερού στους δρόμους. Δεν περιμένουμε κάποιον άλλο να το κάνει.

Το νερό, δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο. Η έλλειψη νερού είναι ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το νερό είναι ένα αγαθό που φαίνεται πως η φύση θα μας το δίνει όλο και σε λιγότερες ποσότητες, γι΄αυτό επιβάλλεται να το χρησιμοποιούμε σωστά και να περιορίσουμε τη σπατάλη του.
Αν και η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, εντούτοις το δικαίωμα αυτό το στερούνται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ασθένειες από μολυσμένα νερά προκαλούν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.
Η έλλειψη νερού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας και οι Μεσογειακές χώρες είναι ανάμεσα σε αυτές που υποφέρουν περισσότερο από αυτήν. Η εξοικονόμηση νερού έχει αναγνωριστεί ως κεντρική προτεραιότητα διεθνώς. Όμως, η έλλειψη ενημέρωσης για τη σημασία του νερού αποτελεί μεγάλο εμπόδιο σε αυτήν την κατεύθυνση. Προγράμματα εκπαίδευσης για τη διαχείριση των υδατικών πόρων έχουν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική έλλειψη παρόμοιας εμπειρίας και κατάλληλου υλικού στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ομάδα Κολοσσαίο

3 σχόλια:

  1. Στη Γη, υπάρχει λιγοστό νερό και γι' αυτό πρέπει να το εξοικονομούμε. Επίσης, πρέπει να ενημερωνόμαστε, γιατί εμείς θα είμαστε οι πολίτες του μέλλοντος και τότε μπορεί το νερό να κινδυνεύει ακόμα περισσότερο. Ακόμη, πρέπει να ξέρουμε ότι "ενημερωμένοι πολίτες σημαίνει υπεύθυνοι πολίτες". Με λίγα λόγια, αν γνωρίζουμε τρόπους προστασίας του νερού και τους εφαρμόσουμε, δε θα σπαταλάμε το νερό τόσο πολύ.Ελπίζω όλοι μας να μην προστατεύουμε το νερό, με αποτέλεσμα αυτό να μην κινδυνεύει.

    Όλγα - Μαρία Στ. ΣΤ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. paidia exw mia ergasia gia tin xrisimotita tou nerou. an ta gra4w ola afta einai kala??? plz apandiste... efxaristw!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον παραπάνω φίλο ή φίλη που θέλει να δημοσιεύσει την παραπάνω εργασία ενημερώνουμε ότι μπορεί να το κάνει αρκεί να αναφέρει ότι πήρε το υλικό από το Blog To νερό πηγή ζωής του 8ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή