Το νερό πηγή ζωής είναι μια εργασία των μαθητών της ΣΤ2 τάξης του 8ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης με στόχο να ευαισθητοποιηθούμε και να εκτιμήσουμε την αξία του νερού στην ύπαρξη της ζωής και στην υγεία μας.
Να κατανοήσουμε τον κύκλο του νερού και τη σημασία του στη ζωή
Να ενημερωθούμε για έργα ύδρευσης, υδροηλεκτρικά εργοστάσια, υδραγωγεία, δίκτυα κ.ά.
Πληροφορίες στον ιστότοπο:
https://sites.google.com/site/toneropegezoes/home

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Αυτόν τον περίφημο και απαραίτητο μηχανισμό που πολλές πόλεις ήδη έχουν για την διαχείριση των αποβλήτων τους και ο οποίος είναι όχι απλά αναγκαίος αλλά χωρίς αυτόν δεν νοείται πόλης βιώσιμη που να ζουν στοιχειωδώς αξιοπρεπώς οι κάτοικοι της.
Δυστυχώς, όμως, εμείς αυτόν τον τρόπο και βεβαίως και κάποιους άλλους δεν τους έχουμε αισθανθεί ακόμη.
Δηλαδή όλα τα οικιακά απόβλητα θα διοχετεύονται κάπου μέσω ενός αγωγού (αποχετευτικού σωλήνα που θα συνδέει κάθε σπίτι) για να πηγαίνουν και να συγκεντρώνονται όλα μαζί σε έναν κλειστό χώρο όπου εκεί θα επεξεργάζονται.
Με βάση την οδηγία για τον καθαρισμό των αστικών αποβλήτων (ΕΟΚ 1992)
θα πρέπει να εγκατασταθούν μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων σε όλες τις πόλεις της κοινότητας.
Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών αποβλήτων χαρακτηρίζονται από το
βαθμό καθαρισμού, ο οποίος καθορίζεται από το ποια βλαβερά συστατικά,
απομακρύνει. Τα ογκώδη στερεά, η άμμος και τα αιωρούμενα στερεά απομακρύνονται σχεδόν πάντα σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, οπότε ο καθαρισμός χαρακτηρίζεται πρωτοβάθμιος.
Ο δευτεροβάθμιος ή συχνά αποκαλούμενος βιολογικός καθαρισμός αποσκοπεί στην απομάκρυνση και των οργανικών συστατικών
και συχνά των παθογόνων μικροοργανισμών.
Ο τριτοβάθμιος αφορά την απομάκρυνση
και των θρεπτικών συστατικών (φώσφορο και άζωτο).Το μη επεξεργασμένο νερό περιέχει ρύπους, οι οποίοι δίνουν στο νερό χρώμα γεύση και οσμή. Αυτοί οι ρύποι περιλαμβάνουν ζωντανούς μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια), οργανικά υλικά και ανόργανες ενώσεις. Μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, τυφοειδή πυρετό και δηλητηρίαση.Υπάρχουν τρία είδη μικροοργανισμών στο νερό: Ανθρώπινης Προέλευσης, από αγροτικές φάρμες και από τα φυτά τα δάση και γενικότερα την φύση. Το μη επεξεργασμένο νερό περιέχει ρύπους, οι οποίοι δίνουν στο νερό χρώμα γεύση και οσμή. Αυτοί οι ρύποι περιλαμβάνουν ζωντανούς μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια), οργανικά υλικά και ανόργανες ενώσεις. Μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, τυφοειδή πυρετό και δηλητηρίαση.Υπάρχουν τρία είδη μικροοργανισμών στο νερό: Ανθρώπινης Προέλευσης, από αγροτικές φάρμες και από τα φυτά τα δάση και γενικότερα την φύση.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Στάδιο της διαδικασίας καθαρισμού λυμάτων (αστικών και βιομηχανικών) κατά το οποίο οι εύκολα αποικοδομήσιμες οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα λύματα διασπώνται και αδρανοποιούνται μέσω μικροοργανισμών που τρέφονται από αυτές. Αποτελεί τη δευτεροβάθμια επεξεργασία λυμάτων, καθώς έπεται συνήθως της πρωτοβάθμιας μηχανικής επεξεργασίας και ακολουθείται, όταν αυτό είναι απαραίτητο, από τριτοβάθμια φυσικοχημική επεξεργασία.
Η βιολογική διεργασία πραγματοποιείται μέσα σε μία δεξαμενή, το βιοαντιδραστήρα, όπου διοχετεύονται τα απόβλητα, αφού σε προηγούμενη βαθμίδα έχει γίνει κατακράτηση των στερεών υλών που περιέχονται σε αυτά. Μέσα στο βιοαντιδραστήρα υπάρχει μεγάλος αριθμός ετεροτροφικών μικροοργανισμών, που αποτελούν τη βιολογική ίλη (λάσπη), ενώ παράλληλα, μέσω ενός συστήματος αερισμού, διοχετεύεται στη μάζα των αποβλήτων αέρας, που είναι απαραίτητος για τη διεργασία, και γίνεται συνεχής ανάδευση του νερού και της βιολογικής μάζας. Συχνά, αντί για αέρας διοχετεύεται στα απόβλητα καθαρό οξυγόνο, που αυξάνει την απόδοση του βιοαντιδραστήρα, δηλαδή την ικανότητα επεξεργασίας αποβλήτων ανά μονάδα όγκου του. Οι μικροοργανισμοί διασπούν τους οργανικούς ρύπους και τρέφονται από αυτούς, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται. Όταν πλέον οι μικροοργανισμοί καταναλώσουν όλη την ποσότητα των οργανικών ουσιών που έχουν την ικανότητα να διασπάσουν και ολοκληρωθεί η βιολογική διεργασία, αρχίζουν να καταναλώνουν το δικό τους οργανικό υλικό, οπότε μειώνεται η συνολική τους μάζα. Τότε τα απόβλητα διοχετεύονται σε μία δεξαμενή καθίζησης, όπου οι εναπομείναντες ζώντες μικροοργανισμοί διαχωρίζονται και επαναδιοχετεύονται στο βιοαντιδραστήρα, ενώ το καθαρισμένο νερό μπορεί να μεταβιβαστεί σε υδάτινους αποδέκτες στο περιβάλλον ή να περάσει από τρίτη βαθμίδα επεξεργασίας. Μετά το διαχωρισμό των μικροοργανισμών, στη δεξαμενή καθίζησης παραμένει ένα υπόλειμμα (ιλύς) από στερεά υλικά, οργανικές ουσίες που δεν αποικοδομήθηκαν, νεκρούς μικροοργανισμούς κ.λπ. Η ιλύς αυτή πρέπει να αδρανοποιηθεί πριν απορριφθεί στο περιβάλλον, πρέπει επομένως να υποστεί επεξεργασία-συμπύκνωση (πάχυνση), αερόβια ή αναερόβια ζύμωση για τη διάσπαση των μακρομοριακών οργανικών ενώσεων, αφυδάτωση και τελικά απόθεση στο περιβάλλον ή καύση. Πρόσφατα, άρχισαν να εφαρμόζονται δύο μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας της ιλύος, η θέρμανση υπό πίεση και η υγρή οξείδωση. Η ανάγκη επεξεργασίας της ιλύος εισάγει γενικά ένα επιπλέον κόστος στη διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι πόλεις με πληθυσμό πάνω από 15.000 κατοίκους υποχρεούνται μέχρι το 2000 να εγκαταστήσουν μονάδες βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των λυμάτων τους, ενώ από το 2005 την ίδια υποχρέωση θα έχουν δήμοι και κοινότητες με πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους.
ομάδα Καίσαρας και Κλεοπάτρα

1 σχόλιο:

  1. Ο βιολογικός καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός, καθώς κατά τη διάρκειά του, το νερό καθαρίζεται. Έτσι, αντί να είναι άχρηστο και να μην μπορεί να το χρησιμοποιεί κανένας, μετά απ' το βιολογικό καθαρισμό, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και με αυτόν τον τρόπο, δε χάνουμε αρκετό νερό. Εύχομαι ο βιολογικός καθαρισμός να αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, διότι εμείς οι Έλληνες σπαταλάμε πολύ νερό.

    Όλγα - Μαρία Στ. ΣΤ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή